Om AHL

Aros Hockey League – Sveriges första och största Rec Hockey-liga.

Benämningen Rec Hockey kommer från Nordamerika och är en förkortning av recreational hockey. Det innefattar allt som inte passar in under barn-, ungdoms-, junior-, elit- eller veteranverksamhet.

Historien om Aros Hockey League.

Bakgrunden till AHL hänger ihop med historien om Gryta HC. 2010 tog ett kompisgäng steget och bildade en officiell idrottsförening med ishockey som huvudgren, Gryta HC. Att hitta någon form av seriespel att delta i visade sig vara svårare än vad man kanske tror.

Svensk ishockey hade en väldig lucka de själva inte kunde fylla. Ishockeyn blir en allt smalare sport tack vare skenande utrustningspriser och medlemsavgifter. Mängder av ungdomar gallras ut i de yngre tonåren eftersom i princip alla Sveriges klubbar kräver 100% engagemang i en tid i livet då många ungdomar får upp ögonen för annat. Om man inte kan eller vill spela ishockey som 15-åring i en hårdsatsande klubb, finns inga alternativ förrän man blir 35 år. Det är då hela 20 år sedan man spelade ishockey. Det var denna lucka Gryta HC syftade på.

2012 blev Gryta HC pionjärer då de tog saken i egna händer och organiserade upp den första rechockeyligan i Sverige, Aros Hockey League. Ishockey som utövas som rekreation. På en nivå som var snäppet lägre än i divisionsspelen som Svenska ishockeyförbundet bedriver. Trycket att få vara med i ligan blev enormt och till slut ohållbart, då lag från hela Sverige hörde av sig. Tillslut valde AHL helt enkelt att börja rådgiva lagen i olika delar av Sverige om hur de själva kunde gå tillväga för att ordna upp sina egna ligor. Här är vi nu, rechockeyligor ploppar upp i hela landet och Gryta HC är ett glatt gäng som kämpar på i serien de själva dragit igång. Som denna säsong går av stapeln för femte gången.

Vad vill vi med AHL?

Kort och gott, vi vill erbjuda spelare en möjlighet att utöva ishockey med en proffsig inramning, något som är få förunnat i dagens läge. Alla spelare i AHL är i snitt 20–35 år gamla och i skrivande stund finns nio lag, ca 300 aktiva spelare och alla bara älskar att fortfarande ha möjligheten att kunna spela ishockey.