Om AHL

Aros Hockey League – Sveriges första och största Rec Hockey-liga.

Benämningen Rec Hockey kommer från Nordamerika och är en förkortning av recreational hockey. Det innefattar allt som inte passar in under barn-, ungdoms-, junior-, elit- eller veteranverksamhet.

Historien om Aros Hockey League.

Bakgrunden till AHL hänger ihop med historien om Gryta HC. 2010 tog ett kompisgäng steget och bildade en officiell idrottsförening med ishockey som huvudgren – Gryta HC. Att hitta någon form av seriespel att delta i visade sig vara svårare än vad laget kanske trodde.

Svensk ishockey hade en väldig lucka de själva inte kunde fylla. Ishockeyn blir en allt smalare sport tack vare skenande utrustningspriser och medlemsavgifter. Mängder av ungdomar gallras ut i de yngre tonåren eftersom i princip alla Sveriges klubbar kräver 100% engagemang i en tid i livet då många ungdomar får upp ögonen för annat. Om en spelare inte kan eller vill spela ishockey som 15-åring i en hårdsatsande klubb, finns inga alternativ förrän spelaren blir 35 år. Då har det hunnit gå hela 20. Det var denna lucka Gryta HC ville fylla.

2012 blev Gryta HC pionjärer då de tog saken i egna händer och organiserade upp den första rec-hockeyligan i Sverige – Aros Hockey League. Målet var att ishockey som utövas som rekreation, på en nivå som var snäppet lägre än i divisionsspelen som Svenska Ishockeyförbundet bedriver. Trycket att få vara med i ligan blev enormt och till slut ohållbart, då lag från hela Sverige hörde av sig. Tillslut valde AHL helt enkelt att börja rådgiva lagen i olika delar av Sverige om hur de själva kunde gå tillväga för att ordna upp sina egna ligor. Här är vi nu, rec-hockeyligor ploppar upp i hela landet och Gryta HC är ett glatt gäng som kämpar på i serien de själva dragit igång. Denna säsong, 2017-2018, är ligans sjätte.

Vad vill vi med AHL?

Kort och gott, vi vill erbjuda spelare en möjlighet att utöva ishockey med en proffsig inramning, något som är få förunnat i dagens läge. Alla spelare i AHL är i snitt 20–35 år gamla och i skrivande stund finns nio lag, ca 300 aktiva spelare och alla bara älskar att fortfarande ha möjligheten att kunna spela ishockey.