Trashers, Tigers fortsatt obesegrade | Gryta tog första vinsten

Trashers tog knapp seger över lokomotiv

Westerås Trashers vet fortfarande inte hur det känns att förlora under 2017. Ända sen 3-2 förlusten mot Örebro den 12:e December 2016 så har det bara blivit vinster för klubben. Räknat med förra säsongen så har laget nu åtta raka vinster. Den här gången satt dock vinsten långt inne.

Efter att ha tagit en 3-0 ledning efter bara tio minuter i första perioden fick Kolbäck upp ångan och satt fem raka puckar. I den tredje perioden hade Lokomotiv en 3-5 ledning när Niclas Gustavsson reducerade till 4-5 efter 01:07. Anton Hedvall lyckades kvittera till 5-5 i powerplay efter 12:17 och i numerärt underläge satte rookien Patryk Kaczmarek sitt första mål AHL, som betydde 6-5, vilket blev matchens slutresultat.

Åsträm, Sassi, karlsson och Wallgren bakom Tigers fjärde raka

Eskilstuna Tigers har inte heller förlorat i år och fortsätter att imponera den här säsongen. Alexander Sassi, Mattias Karlsson Dennis Wallgren gjorde två mål vardera och Mattias Åström stod för det sjunde målet samt tre assists när de vanligen svårslagna Hallsta Black Sheep blev det senaste offret för Tigers.

Lagen följdes åt ända till 2-2 i slutet av andra perioden, när Dennis Wallgren satte 2-3 för Tigers. Eskilstuna satte därefter fyra raka mål och gav inte Hallsta mycket rum att jobba sig tillbaka i matchen.

Äntligen seger för Gryta

Förra säsongen tog det sju matcher innan Gryta HC äntligen kunde pricka in ett streck i vinstkolumnen. Den här säsongen tog det ”bara” fyra matcher. Det blev en riktig lagseger, när sex spelare stod för sju av målen i 7-4 vinsten mot Uppsala Jackdaws.

Jackdaws veteran och AHL-legend Andreas Jonsson gjorde sin säsongsdebut och som vanligt hamnade han i matchprotokollet. Med två mål kom han nu upp i totalt 30 mål i AHL-karriären. Tyvärr räckte inte boosten från Jonsson.  Ett sammantaget bättre försvarsspel samt att de lyckades hålla sig borta från utvisningsbåset (för det mesta) blev två viktiga ingredienser i segern för Gryta HC, som nu klättrade till sjunde plats.

 

Rookie-dominans i poängligatoppen, Gryta-dominans i utvisningsligan

Med tre (för vissa lag fyra) matcher in i grundserien så börjar poängligatoppen så smått ta form, och den domineras av tre stycken rookies. Örebros Robin Eivik och Marcus Carlsson har håvat in poäng i sina inledande matcher. Ökar de på produktionen ett snäpp till så får vi nog se Anders Lindins gamla rekord på 30 poäng från säsongen 2014-2015 raderat ur historieboken.
 
[ Meanwhile, in another part of AHL… ]
 

Ligaledare - Utvisningar 2017-2018

Gryta HC har inte fått det att stämma hittills denna säsong. Fyra matcher, fyra torsk. Laget försöker fortfarande hitta den felande länken. Kan svaret finnas i utvisningsbåset? I topp fem hittar vi ingen mindre än tre Gryta-spelare, där Rydahl och bröderna Bäckman tillsammans samlat på sig inte mindre än 59 minuter.
Det ser inte ut att bli en vinst i Fairplay-ligan i år…
 
Att notera
  • Efter en poänglös första match, hittade Jesper Lejdström nätet igen mot sina gamla lagkamrater i Hallsta och slog till med ett hattrick och två assists.
  • Westerås Trashers och Eskilstuna Tigers är de enda obesegrade lagen kvar i ligan.
  • Jackdaws Kyle Carpenter Boucher har trots ett snitt på fem insläppta mål per match en imponerande räddningsprocent på .907%

Recap vecka ett och previews för vecka två

Premiärhelgen är avklarad och sex av nio lag gett sig in i kampen om bucklan. På lördag ger sig de tre sista lagen in i kampen.
Här är en kort sammanfattning från förra veckans matcher:

Gryta HC vs. Tunby Warriors

Första matchen spelades mellan Tunby Warriors och Gryta HC. Tunby ställde ett mycket vasst lag på banan, som efter en viss startsträcka kom in i spelet ordentligt. Östman/Ström-kedjan fick ruggig snurr i anfallszon och det kändes ofta som en tidsfråga innan Gryta skulle tvingas ner på knä av det massiva trycket. Niclas Lisra i målet stod på huvudet vilket höll siffrorna nere och inom räckhåll för Gryta, och i slutet av matchen kunde man se tendenser till att Tunby skulle tröttna. Det var nära att de något piggare Gryta-benen skapade verklig dramatik av detta, men närmare än Johan Ejdeholms reducering till 2-4 kom man dock inte.

Resultat

Lag1st2nd3rdPPGPPOT
GHC011152
TWA130074

Westerås Trashers vs. Örebro IK

tch två ställdes regerande mästarna Trashers mot Örebro och vi bjöds på en jämn fight. Lagen bytte målchanser och mål, och inför sista perioden hade vi helt jämnt 3-3. Där vaknade Stefan ”Loppan” Hellkvist till ordentligt och pangade in två mål vilket knäckte gästerna från öst. I matchprotokollet läser vi slutresultatet 7-3, och måste även nämna en helt outstanding rookie vid namn Patryk Kaczmarek som smäller till med tre assist i debuten.

Resultat

Lag1st2nd3rdPPGPPOT
WTR124187
ÖIK120143

Lokomotiv Kolbäck vs. Hallsta Black Sheep

Kvällsmatchen bjöd på derbyt Kolbäck mot Hallstahammar och det innehöll samma heta känslor som vi är vana att se lagen emellan. Kolbäck tog ledningen tidigt i första, och efter att Hallsta kvitterat ryckte man tillbaka till 2-1 innan perioden var slut. I andra utökar Kolbäck till 3-1, Hallsta reducerar till 3-2 innan Roberth Jensen punkterar matchen med sitt mål till 4-2 i tredje perioden. Stor matchvinnare förutom denne Jensen, Mattias Harju i Kolbäcks mål.

Resultat

Lag1st2nd3rdPPGPPOT
LKHC211094
HBSS101192

På lördag river vi av tre matcher till, och de tre sista lagen äntrar isen. Eskilstuna Tigers inleder säsongen mot Gryta, som förmodligen är ordentligt revanschsugna efter förra veckans förlust. Uppsala Jackdaws och Västerås Kings spelar sin första match för säsongen mot varandra, och vi ser även reprisen på förra årets final: Tunby mot Trashers, ett riktigt tungviktsmöte.

Preview inför säsongspremiären

På lördag är det äntligen dags för seriestart. Sex av nio lag är i farten i helgen, så bara matar det på nästan varje lördag tills ett lag står som slutsegrare. I år är det lätt att komma ihåg, det är alltså endast lördagar och nästan varje lördag som fansen ska pallra sig ner till hallen för att titta på sina idoler och hjältar.

GRYTA HC vs. TUNBY WARRIORS

För första gången på länge är det några bra spelare som valt att skriva på för Gryta och de interna förväntningarna är högre än någonsin. De pratar fortfarande om den gången laget gick till final. Är det kanske dags att skapa sig nya minnen i år?

Tunby har samma trupp som förra året som körde över allt i sin väg mot finalen. Man har inte ens gått på is än, så självsäkra är man. Jerry Östman håller humöret uppe med interna tävlingar, och seriens bästa festfixare, Igge Medina, fixar allt off-ice. Stranne gör comeback, Ström-bröderna kommer att ösa in mål och det blir nog minst lika bra som förra året.

Gryta - Topp fem 2016-2017

Tunby - Topp fem 2016-2017

WESTERÅS TRASHERS vs. ÖREBRO IK

Trashers är som alltid ett topplag. Stefan ”Loppan” Hellkvist kör ett år till och siktar på skytteligatiteln. Lindefalk och Åkerlund har en intern kamp gällande flest hållna nollor, och det ska bli intressant att se om en av förra årets utropstecken Adam Stendahl kan lägga i ännu en växel.

Ingen ny info finns om de hemliga herrarna från väst. Håkan Svensson kommer att rädda 40-50 puckar per match, det är allt vi vet.

 

Trashers - Topp fem 2016-2017

Örebro IK - Topp fem 2016-2017

LOKOMOTIV KOLBÄCK vs. HALLSTA BLACK SHEEP

Lagets fixstjärna Olle Lilja har enligt rykten lämnat laget. Den vanliga taktiken där Mattias Harju i målet bara behöver matcha Olles produktion framåt med några räddningar hit och dit kommer inte att fungera. Vem ska förvalta flipp-mackorna från Alex Essen Larsson i år? Är Kasper Lövstrand redo att kliva in som lagets nummer ett?

Efter två raka finaler och ingen slutseger är det nu rebuild som gäller. Pelle Svensson, vars far spelar i Örebro, är ny lagledare i Hallsta Black Sheep och vi förväntar oss att farsans ordningsamma sätt gått i arv. Viktigast av allt – laget har spelat i numerärt underläge eller till och med lämnat walk-over till alla events off-ice. Knappt en enda öl har övriga lag fått dela med Hallsta-gänget, och vi ser fram emot förbättring på den fronten.

Lokomotiv Kolbäck - Topp fem 2016-2017

Hallsta Black Sheep - Topp fem 2016-2017

Finalpreview – Röster om finalen

Som väntat har de flesta spelarna i båda lagen varit svåra att få tag på. Men vi har fått tag på ett par stycken som för tillfället släppt laddningen och skrivt ett par rader:

Westerås Trashers


”Det är en efterlängtad match som alla i laget är inställda på att vinna. Det kommer att bli en riktigt tuff och rolig match.
Men vi är väl förberedda och tar med spelet för förra matchen så ser inga konstigheter i detta.
Nu ska vi till och ladda för en fartfylld match och bjuda publiken på lite underhållning.” – Daniel Lindefalk.

”Vi har precis varit på Rocklunda och käkat lunch. Nu blir det gemensam bussresa med Axelssons Buss. Vi ställer upp med samma lag som i förra matchen.
Vi ställer upp med samma lag som i förra matchen. Enda förändringen är att Peter går in i fjärde linan mellan ‘Televinken’ och ‘Bobban’. Danne i målet har toppat formen till slutspelat och är glödhet just nu. Jag vill samtidigt varna för Adam (Stendahl)  & Viktor Hedström som är glödheta.” – Jocke Persson

”Vi kommer med en skön & avslappnad känsla inför finalen. Vi har vart där förr och vet vad som krävs. I semin visade vi hur man ska spela och det tar vi med oss tills idag.” – Niclas Gustavsson

Tunby Warriors

”Jag tycker att vi har sett riktigt starka ut på senaste träningarna. Alla har gett allt. Det som talar för oss idag är att vi hade en jämn och tuff semi där vi gick ut vinnande.
Vi vet att trashers har fyra bra femmor som alla är farliga så det gäller för oss att vara med från start.”
– Jonas Ström

”Det ska bli kul! Det blir Warriors första final! Båda lagen kan vinna, känns hur bra som helst.” – Henrik Lönnholm

”Det kan nog bli en jävligt bra match. Tyvärr så har vi fått lite skador på viktiga spelare senaste veckorna. Men tror det kan bli riktigt bra ändå. Vi får hoppas på en tät match.”  Niklas Arkmo

 

Finalpreview – The numbers

Statistik  i grundserien – utespelare

Westerås Trashers

Tunby Warriors

Statistik i grundserien – målvakter

Westerås Trashers

SpelareGPWLGAASOSV%MINSAGA
Daniel Lindefalk6413.3300.88336017120
Andreas Rydén2203.5000.900120707
Patrik Åkerlund1016.0000.84260386

Tunby Warriors

SpelareGPWLOTGAASOSV%MINSAGA
Niklas Arkmo54103.4000.89030015417
Johan Palmborg22002.0000.949120784
Statistik i AHL CUP – Utespelare

Westerås Trashers

Tunby Warriors

STATISTIK I AHL CUP – Målvakter

Westerås Trashers

SpelareGPWLGAASOGSV%MINSAGA
Daniel Lindefalk3301.67000.948180975

Tunby Warriors

SpelareGPWLOTGAASOSV%MINSAGA
Henrik Tojkander00000.0000.000000
Niklas Arkmo10005.0000.86160365
Johan Palmborg21104.0000.857120568
Tidigare möten

Resultat

Lag1st2nd3rdPPGPPOT
TWA211144
WTR341168